en bg
Log in
08 08 2018

Защо режимът ни се разваля по време на почивката?

Ваканция! Йеее! Ураааа! Но винаги има и едно „Уфф!“

За много от нас ваканциятa, освен хубавите емоции, носи и едно неприятно усещане що се отнася до режима ни на ходене до тоалетната. Както всичко е наред в ежедневието ни, изведнъж опаковаме багажа и в още преди да се запътим към летището или колата, започва странното усещане. В повечето случаи става въпрос за диария или запек. Следващите дни са прекрасни (защото сме на ваканция), но и ужасни (защото така и не можем да почувстваме чувството на лекота отново).

Сигурни сме, че и на вас ви се е случвало.

Изхождането далеч от дома може да е голямо предизвикателство по ред причини – промени в хранителния режим, дехидратация, стрес, промяна в режима на сън и дори ирационален отказ за ползване на обществени (или просто други) тоалетни. Резултатът в голяма част от от случаите е отказ на организма от пълноценна дефекация.  Този феномен е известен и като „запек на пътуващия“ (traveler’s constipation), а в настоящата статия ще дадем няколко съвета как да се справите с проблема.

Превенцията преди всичко

Както при повечето неща в живота – добрата подготовка дава добри резултати. И когато говорим за запек по време на пътуване е същото – много по-трудно е да възстановите вече нарушения баланс, отколкото да го поддържате. Затова се опитвайте да спазвате няколко лесни съвета още преди да сте решили какво точно да сложите в куфара.

В този смисъл, няколко дни преди пътуването обърнете малко по-специално внимание на хранителния ви режим. Избягвайте тежки храни или такива, които знаете, че не ви действат добре. Дайте повече акцент на плодовете и зеленчуците. Избягвайте преяждането и големите количества храна. Тези съвети, разбира са са общовалидни за здравословния ви начин на живот, но биха били особено полезни преди пътуване, защото ще подготвят организма да бъде в най-добрата си форма за началото на ваканцията.

Повече вода, по-малко алкохол и кафе

Водата е „горивото“ на нашето тяло. А тя е особено важна, когато става въпрос за пътуване. Ваканциите често ни предразполагат към дехидратиране – пътуването (особено със самолет) дехидратира, прекалената активност дехидратира, излагането на слънце дълго време дехидратира. Разбирате идеята – компенсирайте тези ефекти с прием на повече вода през целия ден. Водата има и пряко отношение към процесите на изхождане, така че когато сте на екскурзия винаги имайте малка бутилка вода под ръка.

Знаем, че когато човек е на почивка трябва да живее „на едро“ и да не се ограничава с нищо. Но се опитайте да не прекалявате с алкохола и кафетата. Тук отново може да се върнем на първия ни съвет и ще ви подскажем, че е добре да намалите (дори спрете) алкохола няколко дни преди път. Това ще ви се отрази благоприятно и със сигурност ще помогне на организма в първите дни на ваканцията да не изпада в „запушено“ състояние. По време на самата почивка, консумирайте каквото ви се иска, но все пак не е дотам добра идея да следвате принципа на Мечо Пух „Колкото повече – толкова повече!“.

Подредете деня според режима си

Да, ваканция е. Искате да направите толкова много неща. Но бъдете сигурни, че ако си оставите малко повече време в хотела сутрин, то следващите часове ще минат много по-приятно.  Знаейки личния ви режим, предвидете кога можете да си вземете „кратка почивка“ от плажа или набележете места, на които можете да се отпуснете. Не е толкова трудно колкото звучи.

Вземете пробиотик

Пробиотиците са един от сигурните помощници за регулиране на нередовния стомах в стресови за организма периоди. Започнете приема на пробиотик няколко дни преди пътуването и продължете по време на него. Пробиотичните щамове благоприятно повлияват храносмилателната система и улесняват дефекацията.  BALANCE  на Vital Concept е комплексен пробиотик, съдържащ 11 щама и 17 милиарда бактерии, които ще ви помогнат да поддържате чувството на лекота в стомаха преди, по време и след почивката.

Така, че да може да ѝ се насладите напълно!

 

« Back

Share
© Developed by CommerceLab