en bg
Log in
17 10 2017

Ключът към здравия мозък

Здравословното и балансирано хранене е от ключова важност за постигане на здрав дух и здраво тяло. Не е необходимо човек да има кой знае какви познания по биология и химия, за да е наясно, че организмът се нуждае от постоянен приток от витамини, минерали и микроелементи, за да функционира нормално. Добре балансираната диета, богата на витамини и полезни вещества, поддържа гладката работа на органите в човешкото тяло – от сърцето до бъбреците. Има обаче един орган, който се нуждае повече от всички от грижа.

Най-натовареният орган

Човешкият мозък съставлява едва 2% от общото човешко тегло, но той използва около 20% от кислорода,а така и калориите, които изгаря човешкото тяло. Това прави мозъка най-активно използваният орган в организма. Излишно е да обясняваме за значението на мозъка по отношение на всички останали процеси в тялото и колко важно е той да функционира нормално. На практика няма процес в човешкото тяло, който да не се влияе пряко от работата на мозъка.

Ефективното функциониране на централната нервна система зависи от редовното снабдяване с нутриенти. Витамините от група B и най-вече - Витамин B12 и B9 (фолиева киселина) понижават нивата на хомоцистеина, който е отговорен за различни възпаления и това ги прави изключително ценни за мозъка. Тези витамини подобряват работата и здравето на мозъка и мозъчната дейност като цяло и редовният им прием е на практика задължителен.

Как да приемаме необходимите за мозъка вещества

Напълно е възможно с подходящо подбран хранителен режим, човешкият организъм да си набавя достатъчно количество от тези витамини, но в днешно време все повече хора изпитват трудности в оформянето на достатъчно балансирана диета. Това в голяма степен важи и за по-възрастните хора, които много често са под сериозен риск от хроничен дефицит на Витамин B12 и B9 (фолиева киселина). Причината за това е, че с годините за човешкото тяло става все по-трудно да абсорбира B12 от храна. При 16% от хората над 70-годишна възраст е налице когнитивен спад, а при 50% от тях този спад ще доведе до болести като Алцхаймер.

При липсата на достатъчно количество витамини и минерали в хранителния режим се препоръчва липсващите вещества да се набавят под формата на хранителни добавки.

И още нещо за спокоен и здрав ум

При хората в активна възраст се наблюдава друг проблем, който пряко влияе върху здравето и функционирането на мозъка – ежедневно излагане на стрес. Той води до хронично чувство за безпокойство, лош сън, депресии и други негативни влияния върху централната нервна система. В такива случаи, освен витамини от групата B, мозъкът трябва да бъде подкрепен и с други натурални съставки .

Такава е например пасифлората. Тя е все още малко известна у нас билка, но действието ѝ върху мозъка и нервната система е впечатляващо. Тя съдържа алкалоиди, гликозиди и флавноиди (хризин), серотонин и малтол – вещества, които се свързват с нейното успокояващо и седативно действие.

Пълна гама от Витамини от група B, пасифлора и рутин можете да намерите и в RELAX. Заедно с магнезий, калий, Витамин C и други съставки, RELAX се грижи за доброто настроение, спокойния сън и намаляването на нервното напрежение.

 

 

« Back

Share
© Developed by CommerceLab